ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

Sárdagasztva

Print Friendly, PDF & Email

Orfű – Abaliget (- Hetvehely)
Táv: 6 (13) km
Forgalom: olykor van
Kaptató: az út kb. harmada
URL: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=akjpzlbgesfgqgch

Orfűn a tóparti sétány/kerékpárútról indulunk, a Camping alatt. Tekeres felé tartunk, majd ahogy az út kifut a műútra, kis jobbra-balra Z-vel rátérünk a fölfelé tartó Sport utcára. Ennek végén, az erdő és a rét határán megyünk fölfelé az Abaligetre vezető műútig, és ezen haladunk kb. 600 m-t, míg jobbra tudunk térni. A szántóföldet szegélyező erdősáv melletti szekérúton folytatjuk a túrát. A talaj itt válik igazán ragadóssá, amin keveset javít, hogy az utat lóval és traktorral is járják.

Bő 700 m után balra fordulunk, délnyugatnak, és egy rossz állapotú, fölvágott-beszántott-meghagyott földúton ereszkedünk Abaliget felé. Ha kerékpáron jöttünk, itt már nagyon unjuk a sárkoloncok kétlépésenkénti tisztogatását, de van, aki épp erre hajt. Mintegy 400 m után érjük el a temetőt, ahol érdekes síremlékek láthatók. Ha nincs kedvünk átvágni rajta, megkerülhető nyugatról, de vizes időben nem ez a jobbik út.

Innen aszfalton megyünk az abaligeti buszmegállóig, elhaladva a templom és túloldalt a parókia mellett. A megállónál keresztezve a főutcát tovább, a betonkockás járdán száraz lábbal tehető meg a következő bő 600 m. Jobbra térünk, és egy kis bozótoson áttörve, elhaladva egy valahai juhakol (?) mellett balra fordulunk és a tisztáson fölfelé indulunk a hegyre.

(Fönt, a gerincen, még a magasles előtt balra indulva a Denevér-tanösvényt követjük a patkó alakú “turista”-jeleken. Kisvártatva (kb. 700 m) jobbra térünk és leereszkedünk egy forráshoz, ahol a Nyáras-völgyben futó erdészeti feltáró út aszfaltjának éles kanyarjába érve végleg elhagyjuk a sarat. A Nyáras-patak völgyében tett kb. 4 km-es séta után még egy bő kilométer lesz majd a falu, Hetvehely.)

Részletes túraútvonal:

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=akjpzlbgesfgqgch