Ma a lecsóeltevés napja volt nálunk, mert ez az időjárás sem a paprikának, sem a paradicsomnak nem kedvez. Leszedtem, amit lehetett…. Elkezdtem a hagyományos lecsóhoz felvágni a hagymát, paprikát… közben eszembe jutott, hogy nemcsak ilyet kéne csinálni. Gondoltam lecsólekvár is jó lenne, amit Éva – ökocsalis társam már többször készített. Egész napom azzal telt(meg lányomé is), hogy apró kockára apritgattam (-tuk) a hagymát, a paprikát…. kell bele zellerlevél…. kimentem a kertbe szedni és akkor jött az ötlet: IGEEEEN porcsin is lesz benne… meg bazsalikom, meg friss, zsenge szurokfű is…. és persze paradicsom is. Az arányokról és mennyiségekről ne kérdezzetek, mert folyamatosan változott. A vége “harmonikus lecsóíz, a végén egy kis édes zöld ízzel” – mondta a fiam, aki a kóstolás idején érkezett. Szunnyadnak a dunsztban és télen a friss kenyérszeletek tetején végzik. A porcsint külön serpenyőben sütögettem egy darabig (az apróra vágott zellerzölddel, bazsalikommal és oreganóval együtt), mert rengeteg benne a víz – elpárologtattam, aztán a többi alkotóelem közt még egy kicsit főztem, hogy összeérjenek az ízek. Jó volt kitörölgetni a lábasokat.