ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

Pécs-Cserkút túra

Print Friendly, PDF & Email

Pécs nyugati széléről indulunk. Patacson, a 6-os út és a Pellérdi út torkolatában, az Iveco-szerviz előtti tágas tér alkalmas a gyülekezőre, műszaki előkészületekre. Nyugat felé, a járdán indulunk a forgalom miatt. Ügyelünk a ritka gyalogosokra és az űrszelvénybe lógó ezmegazra. Jobb kéz felől a valamikor püspöki pincészet helyén a Borászati Kutató Intézet szőlősorai futnak a hegynek.

Hamarosan elhagyjuk a főközlekedési utat, jobbra térve a Kertes dűlőn haladunk tovább; a sarkon meglátjuk az első zöld Z betűt: innen a zöldút-turistajelzést követjük. Csöndes utcácskákon haladunk fölfelé: a Cserkúti út utcanév azt jelzi, hogy ez volt a valamikori cserkúti vásárosút (alternatíva ezen továbbhaladni), jobbra fordulunk a Boldogasszony-völgy utcába. A néhol egészen ép aszfalt itt egy rövid szakaszon kaptatósra vált, majd az enyhébb rész már köves, vízátfolyásos (Sársom-völgy, majd vissza a Cserkúti útra). Elhaladásunkat kutyakórus üdvözli, de a hangnál egyéb gondot nem okoz, errefelé zárva tartják az ebeket. Párszáz méter után elfogy a kőburkolat és elérkeztünk a túra legmeredekebb 100 méteréhez – kevésbé edzettek és gyerekek itt nyugodtan tolhatják a cangát.

A kaptató tetején már szinte meg is érkeztünk az erdőbe. Enyhén jobbra tartunk, és a folytatásban az út ismét szilárd. A felszínre bukó vörös homokkő a környék jellemző tájalkotó kőzete, építkezéshez is kiváló (könnyen faragható), de ebből vannak a Jakab-hegy híres tanúsziklái, a Babás szerkövek is. Az elkövetkező szűk kilométert ezen tesszük meg, ami jó, mert az esős tavaszokon bőven lefutó vizek közt is jól járható, legföljebb a kisebb kőtaréjokon haladás szokatlan elsőre. Aztán ritkul a cseres-tölgyes erdő, és utunk tetején hatalmas magányos tölgy alatt szusszanhatunk egyet: megérkeztünk Cserkút határába. Innét lefelé vezet az utunk.

Köves, kövecses az út, vizes időben is jól járható, majd az első házak közt aszfaltra érünk. Kisvártatva elsőbbséget adunk, és egyenesen folytatjuk az utunkat. 200 m után megérkeztünk a község apró, szépséges Árpád-kori templomához. Itt megpihenünk az árnyékban, és innen folytathatjuk a portyázásunkat akár a község vendéglátói vagy nevezetességei, akár a távolabbi úti cél felé.

Táv: rövid (kb. 3/4 óra)

Nehézség: közepes.

Ajánlott életkor: 10…60 év

Ajánlott kerékpár: MTB, crosscountry, trekking. Vastag (35…47), terep- vagy vegyes mintázatú gumi, 1,7…2,5 bar. Kitűnő műszaki állapot.

Részletes túraútvonal:

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ayattrvcuoelafni