ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

Magyarhertelend

Print Friendly, PDF & Email

Üdvözöljük Magyarhertelend honlapján!

Köszönjük, hogy ellátogatott honlapunkra. Reméljük, hogy hasznos információkat kap a településsel kapcsolatban.

A Mecsek északi lankáin fekvő Magyarhertelend ma a megye egyik leglátogatottabb fürdőhelye. Pécstől 20 km-re található. A megyeközponttól Orfűn át, valamint a 66-os úton Mánfa-Magyarszéken keresztül is megközelíthető. Sásd-Komló viszonylatban busszal és vonaton is elérhető.

A kis település az átgondolt fejlesztések eredményeképpen gyorsan fejlődik, és rendezkedik be az ide érkezők fogadására, színvonalas kiszolgálására. Egyre több az igényesen berendezett magánszállás, de a vendégek igényeik szerint helyezkedhetnek el panzióban, kempingben is.

Történet

Magyarhertelend és Barátúr a Baranya-csatorna térségében terül el, ahol a Mecsek nyúlványai végződnek s találkoznak a Zselic és a Völgység dombjaival. Ma a csatorna bal, azelőtt a jobb oldalán feküdtek az Oroszlótól Barátúron keresztül átvezető úgynevezett királyi úton belül, amely az 1845-ben megépült pécs-kaposvári út elődje volt. A faluk határában húzódott valahol az a római út is, amely a lapisi vadászházon keresztül a Mecseken át észak felé haladt Sásdot érintve Arrabona (Győr) irányába. Mai formájukban viszonylag új keletkezésű községek. Győrffy György 1332-ből ismeri a község első előfordulását Horcholond alakban, Barátúrt a tatárjárás idejéből említik először a források.

A falu nevére vonatkozóan különböző adatok ismeretesek: Németh Béla szerint “…község a hegyháton Magyar-Széktől észak-nyugatra, mely egy dombotkerít be. Eredetére nézve igen régi már a pápai adóíveken előfordul 1333-ban Horcholond névvel, mi azt látszék mutatni, hogy neve a hordó szóból származik. Valószínűbb azonban, hogy a pápai ív e nevet csak elferdítette, -bár régi okmányok éppen ezen a vidéken használják a horcho nevet, -a szó a “hertelen”- ből látszik származónak, mely épp úgy sebes s más ily nemű szó s név az ott folyó és hirtelenül megáradó patakra vonatkozik.”

Reuter Camilló Baranyai falvak című munkájábanezt írta a település nevének eredetéről: “A falu Hertelend személyes eredetű. Ma is gyakran halljuk +be hörtelen ember+, azaz hirtelen, gyors felindulású ember. Ebből a személyi tulajdonságból eredt a régi magyar Hertelen személynév, a mai község nevén a –d betű helynévképző.

Telefon:  72/521-000, 72/390-758, 72/521-042