ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

Kisújbánya

Print Friendly, PDF & Email

1./ Cigány-hegyi kilátó (524m)
A kilátó 1980-ban, Buzás Endre tervei alapján épült, felújítási terveit Ottó Gábor készítette 2007-ben, mely során a kilátó 4,8 m-rel lett magasabb. tetejéről körpanoráma nyílik a Kelet-Mecsekre.

2./ Szent Márton pihenő
Szent Márton Kisújbánya védőszentje. A monumentális tölgyfaszobrot Bakó László várdombi szobrász faragta Derksen Gyöngyi művésztelepén 2005-ben.
A kis parkot Révész Sándor zenész, énekes ajándékozta a „Kisújbányai Baráti Kör” Alapítványnak.

3./ Szent Márton Római Katolikus templom
„Az újbányai templomocska az ottani hívek buzgólkodó fáradsága, költsége és kézmunkája által épült az 1794. esztendőben.” Titulusa Szent Márton. Az Angster orgona 1914-ben készült, Zichy Lujza grófnő adománygyűjtéséből.

4./ Kálvária
A templom feletti dombra felkapaszkodva Kisújbánya egyetlen fésűs beépítésű utcasorában, a Neue Gasse –ban gyönyörködhetünk. A dombon álló kőkeresztet 1867. december 10-én Reisch József kisújbányai lakos állítatta.

5./ Faluház és Klumpakészítő műhely
A faluház területén működött 1762 és 1784 között az üveghuta. Az üvegkészítés megszűnése után a férfi lakosság fő kereseti forrása az erdei napszám és a fafaragás volt. Különböző tárgyakat készítettek, többek között a híres újbányai faklumpát.

6./ Szent Márton Út Baranyában
A Szombathelytől Tours-ig vezető Szent Márton Európai Kulturális Útvonal – Via Sancti Martini – mellékága, az 500 km hosszú Szent Márton Út Baranyában, – a Via Divide Caritatem – gyalogosan és kerékpárral is járható.

7./ Üvegesek Útja
A tanösvény a Hosszúhetényi Üvegkiállítástól indulva, Pusztabányán és Kisújbányán áthaladva, 11 kilométer megtétele után ér Óbányára. Az úton 11 tájékoztató tábla mutatja be az üveg történetét, alapanyagait, eszközeit, a Kelet-Mecsek XVIII. századi hutáit.

8./ Üvegharang
A harangtorony köve a hosszúhetényi Puxler Márton adománya, melyet Borsi-Lakatos László faragott meg. Benne függ Magyarország egyetlen működő üvegharangja, melyet a Bajor Erdőben, Poschinger báró üveghutájában fújtak.

9./ Borsi-Lakatos László Szoborparkja
A magánkézben lévő terület szabadon látogatható, folyamatosan bővül szobrokkal, pihenőpadokkal. Szép kilátás nyílik innen a faluház udvarára. A parkban kapott helyet az Unoka-kert is.

10./ Járgány és esőbeálló
A működőképes, 1960-ig használt járgány Magyarországon ritka ipartörténeti emlék. A védőtető esőbeállóként is funkcionál. A bemutatóhely Dr. Sólyom László elnök úr adományából valósult meg.

11./ Dr. Péceli Endre síremléke
Dr. Péceli Endre orvos 1975-1991 között élt Kisújbányán. Kiemelten fontosnak tartotta a közösség összefogását, egyik alapító tagja volt az 1988-ban megalakult Kisújbányai Baráti Körnek. A kőkeresztet 1868. december 10-én Arnold Fülöp állítatta.

12./ Tündérlépcső
A félrebillent mészkőrétegeken hull alá az Öreg-patak vize – ez a tündérlépcső, szokványosabb nevén a Ferde-vízesés. A szemközti hídon áthaladva magunk mögött hagyjuk Kisújbányát, s Óbánya területére érkezünk.

 

KISÚJBÁNYA

Kisújbánya tengerszint feletti magassága 400-430 méter, s így Baranya megye legmagasabban fekvő falva.

„A falu településszerkezete sajátosan kettős: nagy része szórt halmaz, egyetlen szabályos utcája egy oldalon beépített, a völgyre tájolt, fésűs beépítés. A látszólag ötletszerűen szétszórt házak valójában remekművei az épülettelepítésnek…
Némi fantáziával a falun átfolyó kis ér a települést budai- és pesti oldalra osztja. A patak felső pontján lévő itató kút, illetve az alsón elhelyezkedő foglalt forrás a falu két végpontját is kijelöli. A két forrás közötti szakasz a kisújbányai Duna-part…” (Gettó József építőművész, 1983)

ÓBÁNYA

11. Malmok, malomárok-rendszer
Az Óbányai-völgyön keresztülfutó Öreg-patak vizére évszázadokkal ezelőtt több felülcsapott kerekű malom is épült. Zömében gabonaőrlő malmok voltak, de az üveggyártás egyes alapanyagainak (homokkő, mészkő…) őrlésére is a vízimalmok erejét használták.