ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

Kirándulás Pécsről Cserkútra az Árpád-kori templomhoz (kb. 3,5 km)

Print Friendly, PDF & Email

Pécsről a 26-os busszal érdemes kijönni a Kutató dűlőig és itt a szőlők mellett leszállni, és máris a Mecsek Zöldúton találjuk magunkat, amit a zöld „Z” betűk jeleznek. A szőlő melletti járdán még egy picit szívjuk a forgalmas 6-os út büdösét, de aztán pártíz méter múlva jobbra fordulunk a régi cserkúti úton. Ha visszamennénk az időben, itt szekerekkel, lovaskocsikkal, fejükön nehéz kosarat cipelő, piacra siető asszonyokkal találkozhatnánk. Ez az út kötötte össze a környező kis falvakat, Cserkutat, Kővágószőlőst, Kővágótőttőst, Bakonyát a várossal.

Ezen a régi cserkúti úton, amit ma is így hívnak, a zöld „Z”-t követve, a ma Pécshez tartozó szőlőhegyen át egy erdőbe jutunk, miután a piros négyzet turistajelzés is csatlakozott hozzánk. Az erdei út baloldalán, kicsit mélyebben patak csordogál, jobbról pedig feltűnnek a Cserkúti dombsor és a Jakab-hegy jellegzetességei, az apró fák, a moha és zuzmó szőnyegek, a vörös homokkő sziklák. Legyünk tisztelettel e csodás Természet iránt. Mindig akad valami kóstolni való, som, vagy galagonya, csipkebogyó, vagy éppen tyúkhúr, zamatos turbolya, hagymaszagú kányazsombor…. vagy éppen egy kis tarisznyába való finom gomba. A savanyú talaj kedvez a tinóruknak, vargányának.

Az erdő ritkul, elérjük az elcserjésedett legelőket és egy hatalmas tölgy áll előttünk jobbról, kitárul a vidék, látjuk a falut és a szőlő-hegy fölött elnyúló Jakab-hegyet. Sokan megállnak ennél a tölgynél, átkarolják és feltöltődnek a fa csodálatos energiájával. Már a kelták is így csinálták, akik valamikor, nagyon régen a hegytetőn megfordultak.

A faluba érve, követjük a jelzést, jobbról a buszmegállónál van a bolt, ha valami hiányzik a hátizsákunkból, itt pótolhatjuk. Balról a játszótér, jobbról egy pici nádfedeles ház, régenvolt kovácsműhely,aztán balról egy méretes eperfa, majd vadgesztenye és a katolikus templom, ezen túránk úti célja. A XIII. században épült, alig átépített műemlék tömege is megragadó, de ha belépünk, feltárulnak csodálatos falfestményei is. A templomot Németh István nyitja ki, telefonja: 30 471 2517.

Ha még erőnk és kedvünk tartja tehetünk egy cserkúti sétát, a többi érdekesség felfedezésére, melyet a „Cserkúti séta” cím alatt olvashatunk. Ha előzetesen megszerveztük, ehetünk valami finom étket a Biobia portán, vagy a Mézesfészerben.

Ha 26-os busszal szeretnénk visszamenni a városba, több helyen csatlakozhatunk hozzá. Legegyszerűbb (kb. 2 km), ha visszaindulunk arra, ahonnan jöttünk és a buszmegállót elhagyva, az öntöttvas utcai kútnál az Árpád közön át lesétálunk a 6-os útra. Közben az Árpád közben megnézhetjük a mosóházat, ahol a hetvenes évek közepéig a cserkúti asszonyok mostak, később az erdei aszfaltúton pedig a jelenleg is működő homokkő bányát láthatjuk.