ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

IV. Porcsin Piknik

Print Friendly, PDF & Email

Porcsin, az meg mi?…kérdezhetik sokan a címet olvasva. Te sem hallottál még róla? Akkor segítünk egy kicsit, hogy jobban megismerhesd ezt az áldásos növényt.

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) egy meleg helyeket kedvelő növény. Tojásdad alakú, sötétzöld, fényes leveleiről és apró sárga virágairól könnyen felismerhető. Felhasználása során a teljes növényt hasznosítják porítva vagy frissen, főzetként. Omega 3 zsírsavban igen gazdag, ezért véralvadásgátló és gyulladáscsökkentő, illetve öregedésgátló hatása miatt sokak által kedvelt növény. Preventív módon való alkalmazása elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében ajánlott. Magas C-, E vitamin és béta-karotin és glutation tartalma miatt erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a vér koleszterin- és cukorszintjére, ezáltal védi az artériákat is.

Augusztus 13-án Cserkúton e csodálatos növényé lesz a főszerep. Gyere el Te is a Porcsin Piknikre, ahol a nyitott portákon  ízvadászhatsz, a faluban  kincsvadászhatsz.

Dravaszentes-2014-07-23-007

Program

 • 14 és 18 óra között illatos kincsvadászat.  Induló állomás, ahol az „útilaput” át lehet venni: Biobia Porta, ( Cserkút, Árpád köz 3.) Igazi családi program a helyi gyerekek által készített térkép alapján kincseket kell keresni a faluban. A kincsek rejtekhelyét a gyerekek választották,  szerintük ezek a legszebb helyek Cserkúton.
 • 14 – 19 óráig porcsinos ízvadászat a cserkúti nyitott portákon. Sok-sok különleges és finom étek vár kóstolásra. Kaphatsz virágos-gazos medvehagyma bigyós salátát, porcsinos rétest, porcsinos lecsót, pecsenyét, süteményt…s mindezt helyi vegyszermentes alapanyagokból.
 • Bolondos bicikliket is kipróbálhatsz. Simor Árpád vár az Önkormányzati parkolóban.
 • 20 órától Holdtölte túra a Jakab-hegyre „csúcs” kóstolóval. Indulás  a Cserkúti Templomtól.
 • A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Pécsről túrát szervez a programunkra.

Erről részletesen a Szövetség honlapjáról tájékozódhatsz. (http://www.baranyatermeszetbarat.hu/)

Helyszínek:

 • Biobia Porta – Fürtős Natália agyagozás ( www.biobia.hu)
 • Vörösdombi Vendégház – levendulás  illatzsák készítése Pallós Erikával (www.vorosdombi.hu)
 • MEZŐ-s  Vendégvárók  az Önkormányzat Udvarán (www.mezo.hu)

Teimel Cíntia kerámia (http://www.oninditoprogram.hu/#!teimel/csf8-)

Karl Ákos házi sörfőzde (http://karlbeer.com/)

Szinesgyöngyök Egyesület  Kóstolda, Lakásétterem (http://www.oninditoprogram.hu/#!teimel/csf8-)

Jó, ha tudod…

 • Cserkút a Nyugat-Mecsek, a Jakab-hegy Pécs melletti gyöngyszeme, tapasztalt vendégfogadókkal
 • A kóstoláshoz kártya kell, amit a Biobia Portán kaphatsz 500.- és 1.000.- forintért (Cserkút, Árpád Köz 3.). A kártyával 3 nyitott portát kereshetsz meg.
 •  Aki gyalogtúrával érkezik vagy biciklivel, vagy cserkúti, vagy Cserkúton száll meg, 500.- forintért  kapja a kártyát.
 • A kóstoló kártyák ára adomány a Mecsek Zöldút Egyesület részére, erről az adományozók bizonylatot  kapnak.
 • A helyszíneken porcsinos ételeket  és nem porcsinosat is  lehet kóstolni. Helyi termelők és kézművesek portékáiból is válogathatsz, és még……. is csinálhatsz.
 • A programra különös figyelemmel, spéci hintával várunk, ha fogyatékkal élő vagy, ingyen kóstolhatsz, felnőtt családtagod vagy más kísérőd pedig 500 Ft/fő áron.

Porcsin-piknik-vegleges1

További információ:

Szakács Éva  20/9890-398,  e-mail:tiszold@t-online.hu.