ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

Gyalog

Print Friendly, PDF & Email

Óbánya – Belátó-Kilátó – Rékavár – Rékavölgy
Táv: 7 km
Forgalom: zömmel csöndes, néhol figyelni kell
Kaptató: kevés, rövid
URL: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2667516&code=aab86424c16101ec82b8cffac7b49a88

Óbányán a volt iskola, most IKSZT nyitott udvarú épületétől indulunk. Előtte megnézhetjük a Fazekas-kiállítást kicsivel fölötte, vagy az IKSZT-ben a most is dolgozó helybéli fazekas-dinasztiák egy-két szép munkáját. Általában egy-egy időszaki kiállítás is színesíti a látnivalók kínálatát.

Lefelé tartunk, és rögtön a polgármesteri hivatal után jobbra fordulva követjük a kék ▲ jelet. A híd után kiakasztjuk a villanypásztor kapuját, ezt felnőtt végzi (amúgy a drót legföljebb kellemetlen, de veszélytelen), és utána vissza is akasztjuk. Két erősebb kaptató (egyúttal utunk összes kaptatója) árán följutunk a fából ácsolt kilátóig, ami azért Belátó, mert gyakorlatilag csak a falura látni be róla, igaz, a látvány megérte a fáradságot.

Visszasétálva nyugat felé vagy 50 métert, jelzetlen erdei útra fordulunk balra, majd bő fél km után elérjük a Skóciai Szt. Margit utat (zöld jelzés). Ezen újra balra, keletnek indulunk. Lankás, szép erdei utakon tesszük meg a következő mintegy két kilométert, mígnem fölérünk a valahai vár romjaihoz. Ezek mára jobbára csak halmok, várárkok, kőgörgetegek, mivel a ’60-as években félbehagyott föltárás nyomán tömérdek önjelölt régész hordta-bontotta szét a valaha oly fontos és okosan épített erődítményt (a Pécsre vezető ókori kereskedelmi utak Y-jában álló meredélyről a korabeli vár prímán védhető volt, míg a hadtápot az általunk most bejárt lankás gerincen oldhatták meg a védett oldalon). A keleti várrészben kicsiny kőhalom, egy Margit-emlékhely jelzi az Árpád-házi királylány manapság újraéledő kultuszát.

Aztán átvágunk a vár területén, és egy jó kis meredélyen (zöld, sárga turistajel) leereszkedünk az üdülőtelephez vezető útra. Itt balra fordulunk, majd pár lépés után kiérünk a Rékavölgyi útra a Stein-malomnál és itt újra balra. Az úton gyakori a gyalogturista, az autósok zöme (kivált a helybeliek) ennek megfelelően vezet, de azért jobb az óvatosság. Baloldalt, a falu felé félúton, a legifjabb óbányai fazekas, Teimel Cintia műhelye található, és kis szerencsével az alkotó is meginterjúvolható. Kis szusszanás után már csak pár lépés a falu, aminek elején hagytuk a kocsit, ha azzal jöttünk volna idáig, hogy a falu tiszta levegőjét ne rontsa a kipufogó és a motor zaja.

Részletes túraútvonal:

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2667516″>Óbánya Belátó-Rékavár séta