ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

EDEN – KIVÁLÓ EURÓPAI DESZTINÁCIÓ

Print Friendly, PDF & Email

BEMUTATKOZÁS

A Mecsek régóta vonzó turisztikai térség, azonban most a Zöldúton keresztül régi/új arcával hívta fel magára mindenki figyelmét.
A Mecsek Zöldút Egyesület tagjai részletesen felkutatták a Mecsek nyugati és keleti oldalában elhelyezkedő falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját és azt egy teljesen új szemlélet mentén „főzték” össze.
A Zöldúton „járó” térségi fejlesztések nem „fesztivál-irányúak”, csendes, egyszerre kevés turistát mozgató, minden évszakban és időpontban elérhető, környezetbarát, fenntartható programokat terveznek. A résztvevők mindannyian elkötelezettek a helyi közösség fejlesztésében, hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában”, a gyógy-élelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban.
A térségben nagy hagyománya van a falusi turizmusnak, minősített, napraforgós szolgáltatók, ökoporták, ökoturisztikai minősítésű szállások, szolgáltatások, éttermek, falusi/kistermelői vendégasztalok, többféle tematikus út (pl. Pécs-Mecseki Borút, Mézes körút) áll a turizmus szolgálatában, őket összefogó civil szervezetekkel, csodálatos természeti környezetben a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi körzetekben. A helyi őstermelők termékeit rendszeresen használják a vendéglátásban, pl. a Mecsek Ökocsali svédasztalain, gazvacsoráin, illetve megvásárolhatók a helyi termék piacokon.

ESEMÉNYEK

A térség gasztro-kulturális kínálata szinte az egész évet lefedi.
A térség egyik fő vonzereje a medvehagyma, több helyszínen épülnek programok a tavaszi gyűjtögetés idejére. A Mecsek Zöldútra lépve terepgyakorlatokon, gombatanfolyamokon, kirándulásokon, gyalogtúrákon tanulhatják meg az ide érkezők, hogy milyen vadon termő, ehető növények élnek a térségben, majd csapatépítő közös főzéseken, gyógy-élelmiszer készítő kurzusokon készíthetik el azokat.
A helyi gasztronómiai fesztiválok (pl. Orfűn a Tök vagy Szalonna, Cserkúton a Porcsin Piknik, Nagyanyáink kosztolója vagy a „Vajas pánkó” osztálykirándulás program, Kővágószőlősön a Kőleves, Roma gasztroősz, római lakomák…), falunapok, majálisok mind lehetőséget biztosítanak a közös főzésre, főzőversenyekre, ahol bárkit szívesen fogadnak, hogy belekóstoljon a Mecsek ízeibe!

AZ „EGY CSIPET MAGYARORSZÁG” TÉMÁJÚ NYERTES DESZTINÁCIÓ, 2015

A Mecsek Zöldúton élő helyi közösség folyamatosan fejlődik, tiszteli a hagyományokat, helyi termékeket állít elő, azokat beforgatja a vendéglátásba és a saját „hasába” is. A Mecsek Zöldút Egyesület különleges, a lelket is építő programokat kínál, mert … „itt a zöld, egy lepedőnyi Föld”  (Kispál és a borz) … a Mecsek Zöldút Egyesület pedig hozzátesz egy terítéknyi csodát, a Mecsek gasztrolábnyomát.

DÖNTŐSÖK 2015-BEN

Cégénydányád Község Önkormányzat, Hortobágyi Nonprofit Kft, Mecsek Zöld Út Egyesület, Nagykörű Községi Önkormányzat, Vásárosnamény Város Önkormányzata