ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

Beszámoló a XIII. Medvehagyma Fesztiválról

Print Friendly, PDF & Email

Ha egy legényt hívnának így, bizonyára nem örülne e jelzőnek: hagymaszagú. A hagymaszagú kányazsombor – kisbetűvel, egybeírva – azonban távolságtartás helyett inkább magához vonzza azt, aki ismeri. Ezt a vadon termő, fehér virágú növényt ugyanis nem csak a népi gyógyászatban alkalmazzák, de fokhagymás, mustáros aromája miatt fűszerként is kitűnő. Tanúsíthatja ezt bárki, aki a hétvégén először kóstolta, akár nyersen, akár ráismerve ízére a Mecsek Zöldút remek étkei között.

toth-vali-irasahoz-kep

Az egyesület ugyanis ismét bizonyította, hogy az európai EDEN pályázat győzteseként méltán kapta meg tavaly a „Magyarország legízletesebb vendégváró úticélja” címet. A térségi összefogásból született ezerarcú, de egyszívű közösség – tagjai helyi termelők, vállalkozók – ezúttal Orfűn, a XIII. Medvehagyma Fesztivál látogatóinak mutatta be zöldutas szellemiségét, vendégváró kincseit. Nívós kézműves termékeket, a mecseki meséket, legendákat megörökítő könyveket, és persze, az ízükkel, látványukkal is csábító ételeket. A kóstolók dúskálhattak a sokféle finomság között. Ki az ínycsiklandó sonkák, stifolderek, ki pedig a természet éléskamrájából asztalra varázsolt ételek, italok ízvilágával ismerkedett. Citromfű, akácvirág vagy kökényszörp, lilahagyma és ringló lekvár, vagy kucsmagombás, csicsókás, medvehagymabigyós savanyúság…. Medvehagymás pesto és pogácsa… Friss kenyéren illatozó krémek erdei gombából, lecsóból, kolbászból, vagy éppen árvácskás céklás paszternákból… De ez csupán ízelítő az ízelítőkből, hiszen felsorolni is nehéz lenne a vendégasztalon sorakozó finomságokat.

A Mecsek Zöldút azonban másféle táplálékot is nyújt látogatóinak. Az ide érkezők elhivatott természetbarátok kalauzolásával ismerkedhetnek a hegység és környéke szépségeivel, az erdők, mezők, kertek ehető, gyógyító növényeivel. Bár a rossz idő miatt az e célból tervezett túra Orfűn most elmaradt, az érdeklődők többféle játékos feladat segítségével szerezhettek érdekes és hasznos ismereteket fákról, gombákról, virágokról. És persze azokról a gazokról, amelyekről – a zöldutasok országszerte híres gazvacsoráinak is köszönhetően – már egyre többen gondolják, hogy nem kigyomlálandó növények, hanem remek ízeik mellett egészségünk forrásai és biztosítékai. Aki tehát szíves vendéglátásra, feltöltő élményekre, egészséges ételekre vágyik, a Mecsek Zöldutat megcélozva jó irányba halad.