ikon ikon ikon ikon

logo

E-mail: info(kukac)mecsekzoldut.hu
Tel.: 06- 20-9890-398

A Mecsek Zöldút Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja!

A Mecsek Zöldút

Print Friendly, PDF & Email

Mecsek Zöldút: A Zöldút te magad vagy.

A LEHETŐSÉGEK ÖSSZEKAPCSOLÁSA

A Zöldutak olyan nem motorizált, közlekedésre való folyosók, amelyek összekötnek embereket, településeket, megoldást adva közlekedési gondokra is. Igazodnak a helyi emberek igényeihez, biztonságot teremtenek a közlekedőknek és az ott lakóknak. Képesek felmutatni a helyi értékeket, ezáltal látogatókat vonzanak, elősegítik a helyi termékek ökológiailag igazolható kereskedelmét, a turizmust és a felelősségviselést egymás, a környezetünk, a jövőnk iránt.
A Mecsek Zöldút egy olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek, az idelátogatóknak és a méltatlanul mellőzött csoportoknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre.

ÉRTÉKEK – NORMÁK A ZÖLDÚTBAN

ÖKOTUDATOSSÁG, ESÉLYEGYENLŐSÉG, EGYÜTTMŰKÖDÉS, KREATIVÍTÁS, SZAKTUDÁS, VENDÉGSZERETET, SZERVEZETTSÉG, ÖNKÉNTESSÉG, NYITOTTSÁG, EGYENRANGÚSÁG A SZERVEZŐDÉSBEN, OPTIMIZMUS, ÉRTÉK ÁTADÁS, HAGYOMÁNY TISZTELET stb.

Egyesületté alakult az a kezdeményezés, ami 2012 őszén indult, és aminek az eredménye a Mecsek Zöldút, mint létező “brand”. Nem véletlenül használom ezt a szót, ami a válallkozások világából való. Úgy jött létre a Mecsek Zöldút, akár egy “startup” vállalkozás. Hol több, hol kevesebb ember beletette idejét, tudását, benzinjét, főztjét-sütijét-szörpjeit, lakását-faluházát-IKSZT-jét, és újra csak: idejét. És lassacskán fölépült ez a kis “vállalkozás”, mert a Zöldutak egyik, talán legfontosabb célja, hogy a helyben élő emberek számára megélhetést, kibontakozást, emberi életlehetőségeket biztosítson.

A Zöldút több, mint turizmus

Erre legtöbben a turizmust látják megoldásnak, ami természetes is, de a Zöldút ennél lényegesen több is. A turizmus az egyik mód, de a Zöldút az a lehetőség a helyi gazdáknak, vállalkozásoknak, termelőknek és szolgáltatóknak, amin az emberek eljuthatnak a termékekhez-szolgáltatásokhoz, és a termékek eljuthatnak a Zöldút által jogaikba visszahelyezett, újra működőképessé tett régi vásáros utakon az emberekhez. Egymástól vásároljuk meg, amit lehet (a városszéli veddmegdobdel-nagyáruházak helyett), és ezzel újra pezsgésbe hozzuk a gazdaságot. A pezsgő gazdaság pedig segíti létezni a közösségeket.

Helyi ételek, helybeliektől

Hogy ez nem csak ábránd, az épp a Mecsek Zöldúton már több ízben is bebizonyosodott. Szó szerint ízben is, hiszen a húsneműeket készítő iparosok, a szomszédtól nmegvehető tojás, a helyi ételek fölfedezése nemegyszer épp ennek a szervezésnek az eredménye volt. A másik nagy erő, hogy ez a szerveződés a résztvevők – emberek, települések – saját erőforrásaiból valósul meg, így nem függ az országos hullámverésektől.

zömolinomecsek

Ebben fontos mérföldkő volt az egyesületté alakulás is. Nonprofit, független jogi személyként az egyesület érdekvédőként is föl tud lépni, és olyan (pénz)forrásokat is elérhet, amik könnyebbé teszik a célok elérését. Egyesületként formálisan is együtt tudunk működni más szervezetekkel, amelyek hasonló célokért dolgoznak, és ezek az együttműködések további erőt jelentenek.

A Mecsek Zöldút Egyesület – rövid neve MEZÖ, ami nem véletlenül felesel az országos zöldútmozgalom ZÖME nevével – elnöke Szakács Gyuláné Éva, és a Nyugat- és Kelet-Mecsek településeiből további 9 elnökségi tag alkotja a “kemény magot”.

Az egyesület székhelye: 7673 Cserkút, Alkotmány utca 9.

 

SIKEREINK:

A Mecsek lett Magyarország legjobb gasztronómiai úti célja

 

Herman Ottó Szellemiség Díj 2016

 

Letölthető fájlok